Yuk, Intip 7 Tips Mengelola Keuangan Rumah Tangga Agar Tidak Ngambek!

  Bagi ALovers, pasangan muda yang baru berkahwin, mungkin menghadapi kesukaran untuk menguruskan kewangan rumah tangga. Ini boleh difahami kerana hidup bersama orang lain memerlukan proses penyesuaian yang panjang.Pengertian pengurusan kewangan rumahtangga ialah seni pengurusan kewangan yang dijalankan oleh individu atau keluarga melalui orang lain untuk mencapai matlamat yang cekap, berkesan dan berguna, agar keluarga tersebut menjadi keluarga sejahtera dan keluarga Sakinah.

Dalam artikel ini, ALovers akan mengetahui petua untuk pengurusan kewangan isi rumah dengan jumlah gaji ALovers dan pasangan. Selain itu, ALovers juga akan mendapat simulasi pengurusan kewangan dalam rumahtangga.

Ingin Tahu Petua Pengurusan Kewangan Isi Rumah? Sila Baca Penerangan Berikut.

1. Buat Pengiraan Perbelanjaan dan Pendapatan

Sebagai contoh, ALovers mempunyai pendapatan bulanan 4 Juta Rupiah. Sebaliknya, pasangan ALovers mempunyai pendapatan 5 juta Rupiah. Secara keseluruhan, pendapatan keluarga ALovers ialah 9 juta Rupiah.

Untuk mengetahui berapa banyak wang yang diperlukan oleh ALovers untuk setiap keperluan, ALovers perlu mengira nisbah perbelanjaan. Berikut adalah cadangan nisbah kewangan dalam menguruskan kewangan isi rumah dalam bentuk contoh perakaunan perbelanjaan dan pendapatan.

2. Dana Sosial 10%

ALovers perlu membelanjakan 10% daripada pendapatan untuk dana sosial. Dana sosial termasuk dana untuk sedekah, wang perhimpunan sosial, sumbangan isi rumah, dan keperluan sosial yang lain.

Jika pendapatan keluarga ALovers adalah 9 juta, maka 900 ribu daripada pendapatan itu mesti diperuntukkan untuk keperluan sosial.

3. Dana Kecemasan Dan 15% Pelaburan

Kewujudan insurans yang ALover sertai tidak semestinya menjadikan ALovers tidak bajet untuk dana kecemasan. Asingkan 15% daripada pendapatan ALovers untuk dana kecemasan dan pelaburan. Maksudnya, ALovers mesti bajet sebanyak 1,350,000 Rupiah untuk dana kecemasan dan pelaburan.

Jumlah wang untuk dana kecemasan dan pelaburan ini boleh diselaraskan. Sebagai contoh, dana kecemasan ALovers masih sedih, dengan cara itu, ALovers boleh meningkatkan dana kecemasan. ALovers boleh bajet 1 juta Rupiah untuk dana kecemasan manakala 350 ribu untuk dilaburkan. Begitu juga sebaliknya.

4. Ansuran 30%

Seterusnya, belanjawankan 30% daripada pendapatan ALovers untuk membayar ansuran. Ingat, ansuran yang ALovers miliki mestilah tidak melebihi 30% daripada pendapatan. Ini adalah penanda aras kewangan yang sihat.

Jika pendapatan keluarga ALovers adalah 9 juta Rupiah, maka ALovers mempunyai 2.7 juta Rupiah untuk dibayar secara ansuran. Lebih baik wang ansuran ini digunakan untuk membayar balik harta yang akan dimiliki oleh ALovers seperti rumah atau kenderaan. Jangan gunakan wang ansuran untuk keperluan bukan utama.

5. Kos Sara Hidup 30%

Peruntukkan 30% daripada pendapatan ALovers untuk perbelanjaan hidup harian. Guna 2.7 juta Rupiah untuk makan, bayar bil elektrik, air, dan juga belanja bulanan.

6. 10% penjimatan

Selain dana kecemasan dan pelaburan, peruntukkan pendapatan keluarga ALovers untuk simpanan. Untuk menjimatkan, belanjakan 10% daripada pendapatan ALovers. Jika keluarga ALovers mempunyai pendapatan 9 juta, maka ALovers mesti menyimpan 900 ribu setiap bulan.

Simpanan ini boleh digunakan untuk membeli keperluan tertiari. Sebagai contoh, keluarga ALovers ingin membeli peti sejuk baru. Atau ALovers dan pasangan mereka merancang untuk bercuti bersama pada akhir tahun. Penjimatan 10% ini boleh digunakan oleh ALovers.

7. Gaya hidup 5%

Jangan lupa bajet untuk kos berseronok. Belanjawan 5% daripada hasil ALovers untuk perbelanjaan yang menyeronokkan. ALovers dan rakan kongsi mempunyai peruntukan sebanyak 450K setiap bulan untuk berseronok.

Bayaran ini boleh digunakan untuk menonton wayang atau mungkin makan malam di luar rumah. Alovers perlu menguruskan kewangan dengan sebaik mungkin. Walau bagaimanapun, itu tidak bermakna ALovers tidak boleh berseronok.

Jadi, itulah nisbah yang saya cadangkan untuk menguruskan kewangan isi rumah ALovers. Dengan mematuhi nisbah perbelanjaan ini, kewangan isi rumah ALovers akan kekal sihat. Keperluan harian boleh dipenuhi, ALover boleh menyimpan dan melabur, dan sebaliknya mereka masih boleh berseronok.

Tips Pengurusan Kewangan Isi Rumah

ALovers telah membuat item perbelanjaan mengikut pendapatan dan keperluan ALovers. Kini ALovers boleh mengikuti beberapa petua untuk menguruskan kewangan isi rumah di bawah.

Ketelusan Kewangan Antara Pasangan

Salah satu perkara terpenting dalam menguruskan kewangan isi rumah ialah ketelusan kewangan. Rakan kongsi ALovers dan ALovers mesti sama-sama terbuka tentang gaji bulanan yang mereka dapat, simpanan yang mereka ada, serta hutang yang mungkin masih membebankan.

Dengan ketelusan kewangan, ALovers dan rakan kongsi mereka boleh lebih berhati-hati dalam merancang dan mengurus kewangan keluarga.

Lebih suka Makan di Rumah

Ini adalah cara untuk menjimatkan perbelanjaan isi rumah. Daripada snek atau makan di luar, biasakan memasak di rumah. Ini boleh mengurangkan keperluan harian ALovers.

Selain dapat menjimatkan wang, ALovers juga boleh memastikan kebersihan makanan yang ALovers makan. Kongsi tugasan dengan pasangan ALovers anda di rumah. ALovers boleh membuat jadual memasak berselang-seli.

Kurangkan Penggunaan Kad Kredit

Kurangkan penggunaan kad kredit. Menggunakan kad kredit memudahkan ALovers untuk membuat transaksi. Namun, sekiranya ALover tidak dapat mengawal penggunaan ALover, kad kredit sebenarnya boleh mendatangkan masalah kewangan kepada keluarga.

Merekod Perbelanjaan dan Pendapatan Harian

Dari segi perancangan, ALovers telah membuat persediaan rapi. Walau bagaimanapun, ia tidak mencukupi. ALovers juga mesti memastikan bahawa pendapatan dan perbelanjaan kewangan isi rumah ALovers berjalan mengikut perancangan.

Catat setiap ALover mendapat wang. Catat juga perbelanjaan ALovers dan keluarga setiap hari. Dengan cara itu, ALovers boleh tahu bila bajet ALovers akan mula habis, jadi ALovers boleh lebih jimat.

Tetapkan Peringatan untuk Membayar Bil

Setiap bulan ada bil yang ALovers kena bayar selalu. ALovers perlu membayar untuk elektrik dan juga air. Oleh itu ALovers perlu menetapkan peringatan untuk membayar bil.

Peringatan akan membantu ALovers untuk tidak lupa membayar bil bulanan mereka. Jika anda terlupa untuk membayar, ini boleh menyebabkan perbelanjaan isi rumah ALovers melambung. ALovers pastinya tidak mahu membelanjakan lebih banyak wang untuk perkara yang tidak sepatutnya, bukan?

Jadi, itu antara tips yang boleh saya sampaikan untuk pengurusan kewangan rumahtangga. Oleh kerana kini ALovers tinggal bersama, ALovers dan rakan kongsi mesti bekerjasama untuk mewujudkan keadaan kewangan isi rumah yang sihat. Semoga berjaya, semoga berjaya!

Belum ada Komentar untuk "Yuk, Intip 7 Tips Mengelola Keuangan Rumah Tangga Agar Tidak Ngambek!"

Posting Komentar

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel